Magnus tankar

måndag, april 25, 2005

Den viktiga ilskan

Kan du säga fem saker i samhället som gör dig riktigt förbannad?
Det är en fråga som jag brukar roa mig med att ställa till de i min omgivning som på olika sätt jobbar med politik. Ilskan över orättvisor, över knäppa system där människor far illa, över sådant som håller människans skaparglädje i fångenskap, den ilskan bör vara den viktigaste drivkraften för någon som vill förändra världen, alltså för den som jobbar politiskt.

Förvånansvärt ofta har folk svårt att svara på frågan. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag det själv ibland. Men den är inte desto mindra viktig. Jag ser två risker med att inte kunna svara på frågan. Den ena risken är att man bara börjar syssla med att förvalta det bestående. Man vet vad man har, men vet aldrig vad man får och har vi det inte ganska bra som vi har det? Det vore dumt att klaga...

Den andra risken är att man lätt kan bli cynisk. Om politiken inte handlar om att åstadkomma förändring, att befria människor, så reduceras den gärna till ett spel. Vem ska få det här uppdraget? Hur ska vi stoppa Algot från att bli president? Vem ska efterträda Persson?

Spelfrågorna är aldrig överdrivet intressanta som jag ser det. Det viktigaste med spelet om makten är vad makten och inflytandet ska användas till.

Som övning redovisar jag här under tre rubriker 15 saker som gör mig förbannad. Stort och smått är blandat. Testa gärna själva, kommentarlådan är öppen om ni vill redovisa vad som ger er arga.

Stockholm

 • Segregationen är fortfarande för stor, människor tvingas till att leva liv som är mindre än de skulle behöva utan fördomar och en underliggande rasism.

 • Stockholm måste få växa som en storstad, även om många miljöer i Stockholm är otroligt vackra kan inte alltid de konservativa krafterna få styra stadens utseende. Bygg höga vackra hus!

 • I många år har vi haft en farlig flygplats mitt i tättbebyggt område. Lägg ner Bromma flygplats och satsa resurser på att bygga en flygplats på Södertörn.

 • Stockholms vackra vattenspegel är förstörd av Centralbron och den gräsliga tunnelbanebron mellan Slussen och Gamla stan. Riv och lägg i tunnel!

 • En otroligt stor del av stadens resurser för parker läggs ner i innerstaden. Satsa på att skapa fräscha grönområden också för den majoritet av Stockholmarna som bor utanför tullarna.

Sverige

 • Arbetslösheten är alldeles i helvete för stor. Både företag och stat har ett ansvar för att människors skaparglädje och skaparkraft kommer till användning. Folkets vilja till arbete är nationens viktigaste tillgång!

 • Östersjön är ett fantastiskt vatten som vi har ansvar för. Vår generation kan bli tvungna att se den dö. Vi har ansvaret att rädda den.

 • Sverige är fortfarande ett klassamhälle. Tandhälsa hos den enskilde är ett klassmärke. Det är orimligt att tänder inte ska räknas som en del av kroppen och inte vara skyddad av samma ekonomiska subventioner som all annan sjukvård.

 • Sverige är fortfarande ett klassamhälle. Det är helt förkastligt med ett skattesystem som gynnar de allra rikaste, men klämmer åt de vanliga människor. Avskaffa undantagen för Stefan P med flera miljardärer eller ge alla människor samma möjligheter till skatteflykt.

 • Sverige är ett land där inte alla får samma möjligheter. Fortfarande finns alldeles för många skillnader mellan kvinnor och män. Lönesättningen av kvinnor och män är falsk och värderar inte människor efter deras duglighet. Fortfarande är makten över familj och samhälle könsuppdelad. Det är skit, vi vet bättre.

Världen

 • Varje dag svälter folk ihjäl för att finansiera vår välfärd. Det finns en koppling mellan vinsterna som skapas i de fattiga länderna och kommer västvärldens aktieägare till del och den fattigdom som finns i tredje världen.

 • På många håll i världen förföljs människor på grund av den kultur de är födda i. Det sker i Israel, Turkiet, Indonesien, USA, Peru men dessvärre också i Sverige.

 • Trots att vi kännt till växthuseffektens skadliga effekter i decennier förmår inte den energislukande västvärlden, trots gigantiska resurser, att lägga om sitt energisystem.

 • Folkrätten gäller inte lika för alla. Länder med exceptionella militära resurser (läs: USA) kan komma undan med brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Västvärlden i övrigt sitter lydiga och tysta längs bak i klassrummet och ser på när vårt globala rättssystem urholkas.

 • I allt för många länder fängslas människor som skriver den här typen av listor och försöker påverka sin vardag, det gör mig skitförbannad!