Magnus tankar

onsdag, april 27, 2005

Det kan knappast bli värre

Det måste vara skönt att vara partiaktiv moderat om man bor i Stockholm idag. Den typen av opinionsframgångar som redovisades i Dagens Nyheter i morse är en lisa för själen om man befinner sig i opposition. Jag unnar därför alla borgerliga sympatisörer den här dagen.

Men jag hoppas att det inte håller i sig länge. Opinionsundersökningar är en sak, valresultat en helt annan. Och ett valresultat som ser ut som dagens opinionsundrsökning skulle vara en katastrof för Stockholmarna. Här i Stockholm finns det inga tecken på den nya mjuka Reinfeldtlinjen. Axén-Olin i Stockholm och Fredrik Reinfeldts fru Filippa i Täby driver samma dogmatiska systemsskiftespolitik nu som förr. Privatisera, sälj ut, lägg ner, knoppa av och minska demokratins - alltså ditt och mitt - inflytande över skolan, vården och omsorgen. Axén-Olins tro på marknaden är lika blind som Lars Ohlys tro på Berlinmuren. Det är obehagligt med fundamentalister i politiken.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Dick Erixon oroar sig för framgångarna för borgerligheten i Stockholm och tror att detta ytterligare kan stärka Socialdemokratins grepp om landsbygden. Det är nog ett tecken på att bakom all glammig nyliberal fernissa så klappar nog fortfarande ett litet centerhjärta hos Erixon. Och då har man sannerligen skäl att oroa sig. Centern är ju försvinnade små inte bara i Stockholm men snart också på landsbygden.