Magnus tankar

onsdag, maj 25, 2005

Hård kritik mot kändisbloggar

Johan Croneman skriver idag en elak recension av de etablerade mediabloggarnas intåg i bloggosfären. (Jag hittar ingen länk på DN.se) Han skriver:
Men vilka är det nu som ockuperar och kommersialiserar den här ytan också? Jo, chef- och nöjesredaktörer, journalister och krönikörer som redan har plats i stora, etablerade, bredkäftade medier, med spaltkilometer till sitt förfogande. Tack vare bloggen kan vi nu också få läsa allt de inte sorterat - viktiga dagboksanteckningar, vardagsfilosofi, helt okorrade funderingar om livet: en chefredaktör skriver att det duggregnar i Malmö, han lyssnar på en platta och ringer en polare. (...) Det ser ut som man nyss har rivit en mur, egentligen bygger man en helt ny. (...) Den nyfrälsta medelklassens blogg betyder att man inte längre behöver tänka något nytt, inget alls faktiskt, inga eftertankar, inga reflektioner, man tänker bara lite högt med varandra, pratar tankspritt för sig själv. Vi är mediekompisar allihopa. Lägg ut mig. (...) Efter dokusåporna - mediesoporna. Garanterat osorterade.
Det är klart att utrymmet för bloggare utanför mainstreammedierna krymper med alla dessa glada bloggande redaktörer. Risken ökar betydligt för att samma budskap går igen i tidningar och i bloggosfären med än mer likriktning som följd. Men man kan ju tänka sig en utveckling där de bloggande redaktörerna tar bloggosfären på allvar och länkar utanför sin omedelbara kamrat- och intressesfär. En utveckling där de etablerade medierna åstadkommer en vidgning av debatten. Man kan tänka sig det. Men man har svårt att tro det.

Hittills är det bara Helle Klein som för in en doft av den större bloggosfären på sin blogg. Det räcker inte.