Magnus tankar

måndag, maj 16, 2005

Striden över - Billströms inflytande minskar

Efter ett marathonlångt möte beslutade idag den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen att Annika Billström får lämna platsen som gruppledare för socialdemokraterna i Stockholm. Gruppen valde en ny gruppledare, det blev LO-distriktets sekreterare Elisabeth Brandt som nu får jobbet att skapa lugn och arbetsro inför valet 2006.

Redan tidigt på kvällen gick Helle Klein ut och förklarade att Annika sitter kvar och att detta var en förlust för den falang som intrigerat. Det är en alldeles för enkel och enögd beskrivning. För mig som har rötter i arbetarekommun står det klart att det funnits minst två falanger som intrigerat i detta spel om ledningen i stadshuset. Jag tror det vore mycket olyckligt om någon i detta läge satte sig på sina höga hästar och utropade sig till moralisk segrare. Det finns inga segrare efter denna strid och bara en förlorare - det socialdemokratiska partiet.

Nu har punkt satts i denna konflikt. Två starka kvinnor ska nu leda socialdemokraterna i Stockholm mot valseger. Det kommer bli ett tufft jobb. Jag utgår ifrån att alla bjuder till i det arbetet. Vi som sympatiserar med de socialdemokratiska värderingarna och vill se ett Stockholm präglat av dessa kan nu ta några djupa andetag och lugna ner oss. För i morgon börjar det tuffa arbetet att kommunicera politik och inte konflikter. Så grattis Elisabeth till det fina uppdraget som gruppledare för socialdemokraterna i Stockholm och grattis Annika till det fina uppdraget som finansborgarråd!