Magnus tankar

onsdag, april 06, 2005

Det ska kosta att ta ansvar för sig själv

Jag ägnar mig åt en "äventyrssport" - dykning. Precis som många andra sporter kan man hålla riskerna nere genom att bete sig klokt och förståndigt och i enlighet med de rutiner man lärt sig under utbildningen. Dykning är nämligen en sport som kräver certifiering. Sen kan man förstås öka riskerna betydligt, dyka för djupt, dyka i vrak, dyka för länge, dyka med utrustning man inte behärskar. Ja, ni kan föreställa er att det finns en hel del sätt att dö på under vattnet. Och dör man inte kan man dra på sig rejäla skador som är dyra och svåra att behandla. Så är det, ändå påstår jag gladeligen att det är värt riskerna att vara tyngdlös under vatten och se en värld som ligger gömd för oss under ytan.

Riskerna är alltså stora, därför skaffar sig ansvarsfulla dykare bra försäkringar. För egen del har jag försäkring mot dykolycksfall genom Svenska Sportdykarförbundet och Divers Alert Network - DAN. Det är rimligt att man om man ägnar sig åt aktiviteter där man ökar risken för liv och lem också är beredd för att stå för kostnaderna. Det finns alls ingen självklarhet i att samhället ska ta kostnaden för sjukvård som är resultatet av medvetet tagna risker. Denna poäng gör också Hanne Kjöller i en ledare i dagens DN. Hon menar att det är rimligt att ifrågasätta det sunda i att skattebetalarna ska stå för hemtransport etc. av två surfare, strandade i Indonesien. Jag håller med, även om det i dessa posttsunamitider är en smula tabubelagt att faktiskt ifrågasätta om det är helt rimligt att skattebetalarna ska ta hela notan för semesterfirare som råkar illa ut.
Brodern till en av surfresenärerna är enligt tidningen Expressen upprörd över kontakten med UD. Och "droppen" var tydligen när UD hörde av sig om helikopterbetalningen: "De sa att vi kan tvingas betala 20 000 kronor per familj. Hur kan de ringa och säga så när vi är i den här situationen?".

Jag är för ett högt skattetryck och utbyggda välfärdstjänster, men nå'n gräns måste väl ändå vara rimligt att man sätter för ett samhälleligt åtagande?